La Pas prin Bruges cu un mic popas in Gent si Louvain

 

 

 

Afară a îngheţat, iar eu am norocul de a fi pe canapeaua mea cu o cană de cacao cu lapte iar pe fundal se aud colinde. Asta mă duce cu gândul la oraşe de poveste.

De aceea am decis ca în această săptămână să scriu despre Bruges şi alte doua oraşe de poveste din Belgia, Gent şi Louvain.

Când spun Belgia mă gândesc în primul rând la Ciocolata şi apoi la Bere. Acum depinde de gusturi, pentru că dacă întrebi un bărbat ordinea priorităţilor ar fi alta.

Belgia e raiul ciocolatei pentru că peste tot unde mergi miroase a ciocolată, deci nu te poti abţine, trebuie să încerci ciocolata Belgiană, cu atât mai mult cu cât în oraşe ca Bruges sunt multe magazine de ciocolată, afaceri locale, adică cu oameni care fac ciocolata la ei în casă după reţete moştenite de la strămoşi. Deci va fi o experienţă unică.

 

 

 

Belgia este şi raiul berii, mai exact în Bruges a fost inaugarată acum doi ani Prima conductă de bere din lume. Conducta de bere trece chiar pe sub centrul istoric. Este ceva inedit, am fost uimită să aflu că oamenii iubesc chiar atât de mult berea, întrucât această conductă a fost realizată cu strângere de fonduri.

Să o luăm la pas prin Bruges, al cărui centrul istoric a fost inclus în patrimoniul UNESCO ca fiind unul dintre cele mai bine păstrate oraşe medievale din Europa:

  1. Grote Markt. Când păşeşti pe aici, ai impresia că te aflii într-o lume de basm unde căsuţele sunt făcute din turtă dulce. Acest piesaj de poveste, această poezie scrisă pe clădiri, se transpune şi pe locuitorii de acolo şi pe turiştii care vin. Tot ce te înconjoară îţi oferă o energie foarte bună şi pozitivă. Eşti înconjurat de magazine de suveniruri, de ciocolată, bere, restaurante şi magazine dedicate special Crăciunului. Ai tot ce ţi-ai putea dori.
  2. Belfry van Bruges este un turn medieval care se află în partea de sud a pieţei centrale. Are 83 de metrii înălţime şi 47 de clopote care sună la fiecare jumătate de oră. Dacă vrei poţi urca în vârful acestui turn (sunt doar 336 de scări) pentru a admira îmrejurimile. Taxa pentru a urca în vârf era 10 euro când am fost noi.
  3. Aproape de Grote Markt se află un muzeu de bere. Pentru cei care iubesc berea. Acolo plăteşti o taxă de 8 euro în care este inclusă şi degustare de bere. Sincer eu nu am intrat, am lăsat bărbaţii acolo şi am fugit la ciocolată.
  4. De asemenea, există şi un muzeu al Ciocolatei. Se numeşte Ciocostory. Intrarea în el este 8 euro. La început îţi fac cadou o ciocolăţică pe care să o savurezi în timpul turului. Am aflat o grămadă de lucruri despre ciocolată şi cât de valoroasă este ea. Şi cum preţul acesteia era extrem de mare in anii 1800 şi treptat s-a căutat să fie accesibilă pentru toată populaţia. Pentru că ciocolata înseamnă fericire şi aduce doar bucurie în vieţile oamenilor, deci toată lumea ar trebui să se bucure de ea. Pe parcursul turului, puteai să tot deguşti ciocolată albă, ciocolată cu lapte, ciocolată neagră, aflai care e compoziţia fiecăreia şi tot aşa. La finalul turului ajungi în fabrica lor de ciocolată unde se explică pas cu pas cum se face ciocolata. Este fascinant. Partea bună este că dacă voiai ciocolată care să fie făcută în Bruges acolo o găsesti.
  5. Stadhuis este primăria orăşelului. Ea se află în piaţa Burg. Aceasta de asemenea se încadrează în peisajul de poveste fiind construită în stil Gotic. Aceasta este una dintre cele mai vechi clădiri din Belgia, datează din anii 1376-1420.
  6. Tot în Piaţa Burg se află Basilica Sfântului Sânge care adăpostește de secole o fiolă ce ar conține sângele lui Iisus (adus aici după Cruciada a Treia).
  7. Canalele din Bruges sunt un alt punct foarte important. Sunt extrem de frumoase , şi poţi să te plimbi cu barca pe ele. Această plimbare cu barca îţi va oferi o perspectivă aparte a orăşelului.
  8. De asemenea, dacă vrei pur şi simplu să te aşezi si să priveşti peisajul minunat sunt foarte multe restaurante pe aceste canale unde poţi savura ceva gustos sau te poţi bucura de o bere bună. Cam asta am reuşi eu să vizitez în Bruges, dar vă spun sincer, că nu m-a interesat să alerg de la un obiectiv la altul pentru că drumul, casele şi tot ce mă înconjura era atât de frumos încât trebuia pur şi simplu să mă bucur de ele. Timpul zboară în oraşele de poveste.
  9. După Bruges am făcut o oprire în Gent. Pentru că acesta se află între Bruxelles şi Bruges. Din păcate de fiecare dată când am ajuns in Gent a fost seara. Gent se află în concurenţă cu Bruges la arhitectură şi frumuseţe. Data viitoare când merg sper să îl prind pe lumină. Dar vreau să menţionez că la ceas de seară, cum am avut ocazia să-l văd, am rămas extrem de impresionată. Arhitectura medievală şi vibraţia acestui oraş sunt cu totul deosebite. Deşi amândouă oraşele au o arhitectură medievală, în Bruges m-am simţit ca într-o poveste liniştită cu căsuţe de turtă dulce, în Gent mă simţeam ca într-o poveste cu cavaleri pe cai gata să iasă la atac. Asta poate din cauza castelului Gravensteen care se află chiar în centrul oraşului. În rest tot ce am putut face a fost să admirăm îmrejurimile şi să savurăm o bere din sutele de sortimente care există.
  10. Într-o altă zi am ajuns în Louvain, care se află la mai puţin de 30 de minute de Bruxelles, un oraş studenţesc. Minunat. În Belgia parcă totul e de poveste. Ce m-a impreisonat acolo a fost că toate lumea circulă doar cu bicicleta, sunt peste tot parcări pentru biciclete în care vezi nu mai puţin de câteva sute de biciclete. Ne-am plimbat prin acest oraş, am admirat biblioteca universităţii care a ars in primul război mondial şi în 1920 a fost reconstruită. Centrul istoric are clădiri impresionante, noi am prins un festival, aşadar tot oraşul era îmbrăcat în haine de festival. Sărbătoreau egalitatea între rase, luptau împotriva discriminării. După muzica din centru, am păşit spre o zonă mai liniştită şi anume parcul. Apoi, evident am savurat o bere bună.

Cam aceasta a fost experienţa mea cu aceste oraşe de poveste în care mi-aş dori să ajung din nou cât mai curând posibil. Belgia chiar e oraşul ciocolatei şi al berii. Eu care nu beau bere, am descoperit câteva variante care mi-au plăcut. Deci cred că oricine va găsi ceva care să îi placă şi bineînţeles să nu uităm de cartofii prajiţi belgieni.

O experienţă deosebită pentru toate simţurile.

No Comments

Post a Comment